Onsdag denne uken var Steve Jobs på scenen igjen og fortalte om Apples fremtid og nye produkter. Som vanlig var det knyttet stor spenning til hva han skulle fortelle verden. Ny Macbook Air, ny iLife-pakke, men vel så viktig: En sniktitt på Mac OS Lion som er neste versjon av operativsystemet. Back to the mac var temaet og Apples neste OS skal ta suksessen til iOS fra iPhone/iPad videre til Macen. En del av det så unektelig bra ut, og det blir spennende å ta det i bruk.

Men nyheten som bekymrer meg er: Mac App Store. Apples programvarebutikk for alle som har Mac. Vil den egentlig komme brukerne til gode? Er dette et skritt på veien til å gjøre Mac like låst som en iPhone?

App Store på iPhone er suverent. Her finner man det meste man trenger til iPhone eller iPad. Selvfølgelig får man ikke tak i alt på App Store. Mye er tilgjengelig via uoffisielle kanaler, dog kun for dem som har låst opp sin iPhone. Foreløpig har jeg vegret meg for å låse opp min telefon, mest fordi jeg er redd telefonen kan bli ustabil (det er mulig bekymringen er ubegrunnet).

Men hva vil skje når Apple slipper sin App Store på Mac? Jeg frykter dette vil bli en urettferdig markedsplass, der utviklingsbedrifter med økonomiske muskler vil få et uforholdsmessig fortrinn i forhold til små gutteromsliknende bedrifter som unektelig har bidratt til at Mac er en attraktiv plattform for brukerne.

I tillegg åpner det rom for en annen bekymring. Hva skjer om Apple bestemmer seg for at Mac App Store blir eneste kilde til programvare for Mac? Jeg ser det som ganske utenkelig og håper inderlig at det ikke skjer. Men er ikke Apple fornøyd med App Stores suksess på iPhone og iPad? Vil de ikke da vurdere om dette også er noe som bør føres "Back to the mac"?

Personlig utvikler jeg ikke programmer for Mac, bekymringen min er utelukkende basert på min fremtidige opplevelse som macbruker. Ikke lås macen til en egen App Store. Dette vil slik jeg ser det slå tilbake på Apple i form av frafall av brukere og nedgang i antall nye brukere. Macuniverset lever et godt liv nå. Selvfølgelig skal man ikke stoppe opp nyvinningen, men trenger vi egentlig en App Store på Mac?

Det finnes allerede programvarebutikker som Bodega. Denne bruker jeg innimellom for å finne ny programvare og også for å se etter oppdateringer for programmer jeg har installert. Blir denne utkonkurrert?

Personlig har jeg mer tro på konsepter som software bundles som selges av eksempelvis Macheist og MacUpdate Promo der utvalg av nyttige programmer er satt sammen og selges for en sterkt redusert pris i forhold til den totale verdien. For det første gjør den lave prisen at det er en lavere terskel for brukerne til å kjøpe programmene. For det andre vil jungeltelegrafen sørge for økt salg av både programvarepakkene og enkeltprogrammene etterhvert som brukerne kommer med sine anbefalinger.

En annen uvurderlig kilde til å finne programvare til Mac er brukerforum som for eksempel norges største Mac-forum Mac1. Det finnes utallige tråder i forumet til nyttig programvare i tillegg til at Mac1s skribenter holder brukerne oppdatert på det som skjer i macverdenen.

Jeg er skeptisk til Mac App Store. Men, det kommer nok til å bli adoptert av brukerne. Og jeg kommer nok til å benytte meg av den til kjøp av eksempelvis Apples egne produkter som iLife og iWork. Jeg bare håper dette ikke fører til at det blir vanskeligere for de små å overleve i markedet.

Fokuser utviklingen på OS og hardware og gjør Macen til et endra bedre levested for software utviklet av den store massen. Det er det som gjør Mac til den beste plattformen. Det er det som gjør valget lett.