Denne uken kommer det et par tips til hvordan man med en kombinasjon av kamera og GPS kan se på verden på en annerledes måte. Det står ikke på kreativiteten eller utførelsen hos utviklerne. Kanskje får du selv ideer til hva en kan bruke telefonen til eller hvilke apps som kan lages? Dessverre er ikke alle versjonene av appene denne uken gratis, men prisen er ikke mer enn en Cola uansett.

Flightradar24

Med denne appen kan du følge med på flytrafikken på en litt annen måte enn det man vanligvis gjør. Tidligere har jeg nevnt Avinors app for å følge med rutetider. Denne er hakket bedre, da du kan følge med hvor flyet er i verden i sanntid. Når du åpner appen får du opp et kart over der du er og du får også opp en oversikt over alle fly rundt deg og hvor de befinner seg. Du kan også bevege deg rundt i verden for å se på andre steder og flyaktiviteten der.

For å se mer informasjon om et fly er det bare å trykke på det, så kommer det opp informasjon om flyselskap, hvor det kommer fra og hvor det skal, høyde, fart, flytype og så videre. En ekstra funksjon er at du kan “se” flyet gjennom kameraet på telefonen ved å holde telefonen i retning av flyet. Denne funksjonen fungerer best utendørs og for å faktisk se flyet bør det være relativt nært og i det minste dagslys.

Her får du også se langdistanseflyvningene som ofte foregår gjennom norsk luftrom med inngående informasjon om flyet. Inni appen har du også ulike filtre du kan benytte deg av for å bare få opp KLM eller SAS om det er mange fly på samme plass og det er vanskelig å finne frem til flyet du leter etter.

Tilgjengelig for: Android, iPhone og iPad
Pris: Gratis eller 21 kr for Pro (Android), 21 kr (iPhone)
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.flightradar24free
iPhone: https://itunes.apple.com/no/app/flightradar24-pro/id382069612?mt=8

Star Chart

Dette er appen for deg som ønsker å vite litt mer om stjernene du ser på himmelen en mørk og klar kveld. Her bruker du kameraet på telefonen og peker det mot stjernene. Dermed får du opp navn på både stjernebilder, enkeltstjerner og planeter. Har du lurt på hvilke andre stjerner som egentlig finnes i Store-Bjørn i tillegg til at Karlsvogna er en del av den? Lurer du på hvor Merkur er akkurat nå?

Du trenger ikke å peke telefonen mot himmelen heller. På den andre siden av jorda finner man gjerne resten av det man ikke ser eller aner over horisonten. Eksempelvis hvor sola er akkurat på denne tiden av året. Hold telefonen ned mot bakken og du ser at det finnes noe uansett hvor en snur seg.

I tillegg kan man søke etter det meste av himmellegemer i appen, det være seg stjerner, planeter, konstellasjoner eller annet. Timesvis med moro der altså.

Tilgjengelig for: Android, iPhone og iPad
Pris: 29 kr (Android), 21 kr (iPhone)
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.escapistgames.starchar...
iPhone: https://itunes.apple.com/no/app/star-chart/id345542655?mt=8