Blogg

Mac App Store - negativt for brukerne?

Onsdag denne uken var Steve Jobs på scenen igjen og fortalte om Apples fremtid og nye produkter. Som vanlig var det knyttet stor spenning til hva han skulle fortelle verden. Ny Macbook Air, ny iLife-pakke, men vel så viktig: En sniktitt på Mac OS Lion som er neste versjon av operativsystemet. Back to the mac var temaet og Apples neste OS skal ta suksessen til iOS fra iPhone/iPad videre til Macen. En del av det så unektelig bra ut, og det blir spennende å ta det i bruk.

Men nyheten som bekymrer meg er: Mac App Store. Apples programvarebutikk for alle som har Mac. Vil den egentlig komme brukerne til gode? Er dette et skritt på veien til å gjøre Mac like låst som en iPhone?

Annan, Eggen og Hoftun

Det er kanskje greit at Eggen nå legger trenerskoa på hylla. Det må skje noe her i Trondheim. Man kan ikke la én fotballspiller ødelegge ryktet til fotballen i Norge sånn som Annan har gjort i år. Jeg mister litt respekt for Eggen når han avviser slik oppførsel uten tanke om å ta en diskusjon rundt dette.

Men det trengs grep fra ledelsen nå. Hoftun må ha ryggrad nok til å si at nok er nok. Annan har visstnok sagt til Hoftun at han ikke gjorde det med vilje, og da er det greit nok for Hoftun? Til og med sier Annan selv, samme dag, at han må lære seg å kontrollere temperamentet sitt. Gang på gang i år har Annan gjort ting som ikke hører hjemme på en fotballbane. Er det sånn vi vil oppleves utenfra, er det dette laget, med denne spilleren vi vil skal vise hva vi står for i Europa?

Fotball-Norge har sagt fra klart og tydelig hva de mener om denne typen hendelser når vi ser hvilken medieoppmerksomhet det har fått og at profiler som Bent Skammelsrud og Halvar Thoresen går ut og mener Eggen og Rosenborg tar dette på feil måte.

En karantene er på sin plass, mener nå jeg. Nå har Rosenborg stort sett vunnet serien. De klarer seg vel uten Annan i de siste kampene?

Android vs iPhone: Åpenhet

Noen tanker om hvor åpent Android og iPhone er. Eller, iPhone er jo ikke åpent. Apple kontrollerer alt som går gjennom App Store. De har full kontroll på hva som slipper gjennom nåløyet og blir tilgjengelig for oss brukere. Android, derimot, er fritt vilt for alle som ønsker å legge ut applikasjonen sin.

Hva blir resultatet av disse strategiene? Fullt og helt åpent gir alle en sjanse til å tilby brukerne det de tror brukerne vil ha. Lukket og kontrollert system gir brukerne det Apple tror brukerne vil ha.

Men er åpenheten til Android en fordel eller ulempe for brukerne?

iPhone 4


Da var den i boks. Den nye supertelefonen fra Apple. Hva kan man si om den, antenneproblemer og lett knuselig? Ikke for min del iallefall.

Home screen
Nå har jeg hatt den i 3 uker og jeg har ennå til gode å oppleve noe problemer med antennen, selv om jeg ikke bruker en bumper fra Apple. Og at det er lett å knuse både forsiden og baksiden? Vel, den har gått i bakken noen ganger (ikke med vilje, vel å merke), men ingenting tyder på at den knuses av den grunn. Bank i bordet...

Så, pluss og minus med den?

Viasatondemand for alle?

Viasat provoserer meg med sin markedsføring. "Underholdning på DINE vilkår" påstår dem, noe som viser seg å ikke stemme. Hvordan kan de aktivt markedsføre dette slagordet uten å ha grunnlag for det?

For å ta det første først. Ja, jeg ser fotball. Ofte. Premier League, Champions League osv. De siste årene har det vært Viasat som har hatt rettighetene til Champions League, noe jeg har vært fornøyd med siden de har vist kampene på kanalen Viasat 4. Denne høsten bestemte de seg derimot for å opprette kanalen Viasat Fotball hvor de viser tirsdagskampene i Champions League. Da jeg ikke har tilgang til denne kanalen gjør det det umulig for meg å se disse kampene.

Heldigvis kom Viasat med et alternativ for dem som ikke har tilgang til Viasat Fotball. De har lansert webtv-tjenesten Viasatondemand.no. Flott, tenkte jeg, da kan jeg iallefall se kampene, om enn mot betaling. Men hva skjer når jeg prøver å få sett fotball på webtv? Jo, jeg får denne beskjeden:

"Nedlastninger fra Viasat OnDemand står for øyeblikket ikke i samsvar med Apple/Macintosh eller Linus baserte operativ system. Du kan fortsatt kjøpe titler og se dem ved hjelp av Viasat OnDemandboksen eller velge å se den på en Windows XP eller Vista basert PC."

Så da sitter jeg der med Macen min, og får ikke sett noen ting. Hvor ble det av underholdningen på MINE vilkår? Det viser seg jo at MINE vilkår avhenger en smule av DERES vilkår. Kanskje de skal endre slagordet sitt til "Underholdning på VÅRE vilkår"? Eller i det minste legge til noe med liten tekst?

Selvfølgelig kan Viasat argumentere med at de aller fleste bruker en PC med Windows, men dette er i endring. Man ser bare fler og fler som bruker eksempelvis Mac i samfunnet i dag. Dette er noe de store aktørene bør begynne å henge med på og forstå. Det er slutt på de tidene da man med 99% sikkerhet kunne si at kundene bruker Windows. Følger de ikke med på utviklingen vil kundegrunnlaget gradvis bli mindre.

Så jeg spør: hvorfor er det så vanskelig å utvikle en løsning som fungerer på alle plattformer? VGTV klarer det. TV2Sumo klarer det. Viasat bør klare det. Men det er klart, Viasat har vel brukt noen kroner på sin løsning og er nok ikke veldig klar for å kjøpe noe nytt nå. Kanskje noe å tenke på da, det å forsøke å lese trendene og spå noe om fremtiden?


Syndicate content